Go to account settings
01 Dec 2023

Een Primer nodig? Wanneer en waarom...

Een Primer nodig? Wanneer en waarom...

Een primer, of grondverf wordt weleens vergeten. Helemaal onterecht, want een goede grondlaag is essentieel. Maar wat is nu precies de functie van een primer? Wanneer moet je die gebruiken? En wat is een kwalitatieve primer? Wij maken je graag wegwijs.

Wat is de functie van een primer?


Een primer of grondlaag is een speciale verf die extra veel bindmiddel bevat. Dat bindmiddel – de naam zegt het zelf – werkt als een soort lijm tussen de ondergrond en de afwerkingslagen. Een primer zorgt dus voor hechting, maar hij isoleert ook vlekken en vangt absorptieverschillen in de ondergrond op. Zo krijg je gegarandeerd een mooi, egaal eindresultaat.

Wanneer moet ik een primer gebruiken?


Wil je iets schilderen dat nog nooit eerder een verflaag kreeg – nieuw pleisterwerk, nieuw hout of onbehandeld metaal bijvoorbeeld – dan moet je altijd beginnen met een grondlaag of primer. Ook op oude verflagen in slechte staat en op donkere of felle kleuren, is starten met een primer een goed idee.

Vertrek je van een ondergrond in goede staat die al eens geschilderd werd, dan hoef je in principe geen primer te gebruiken. In dat geval volstaat het om het oppervlak dat je wil schilderen goed te ontvetten met water en een scheut ammoniak, en het licht op te schuren met wat schuurpapier. Daarna grondig ontstoffen en je bent klaar om af te werken met twee lagen verf.  

Zelfs als je plafond al eerder geschilderd is, is het aan te bevelen om toch een primer aan te brengen voordat je opnieuw schildert. Een primer verbetert de hechting van de verf en zorgt ervoor dat de verf gelijkmatiger wordt opgenomen, wat helpt om streepvorming te voorkomen. Strepen zijn namelijk sneller zichtbaar op plafonds door het strijklicht. Door een primer te gebruiken, zorg je voor een strakker en egaler eindresultaat.

Waarom zijn de primers van Shade gekleurd?


Primers zijn meestal wit of transparant, maar die van Shade worden allemaal gemengd in dezelfde kleur als de afwerkingsverf. Dat heeft alles met onze aandacht voor kwaliteit te maken! Door te starten met een gekleurde primer, breng je al een eerste laag van de juiste kleur aan nog voor je aan de afwerking begint. Die extra laag kleur zorgt voor nog meer diepte en maakt het eindresultaat uitzonderlijk mooi en duurzaam.

Let’s keep in touch!

Maak je geen zorgen, we zullen niet spammen

Your Cart — 0

You cart is currently empty

Inloggen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »